• Home
  • Samen wakker worden met ontbijt, koffie en klassieke muziek

Muzikaal ontbijt met Jef Neve, afsluiter met Das Rock, de ABSoluut Gent 10 Mijl is een loopevenement in festivalsfeer. De slogan “ ABSoluut écht voor iedereen ” vertolkt de inzet om zoveel mogelijk mensen een fantastische dag te bezorgen. “ Er is geen betere stad dan Gent om sport, cultuur, amusement en toerisme te verenigen ”, zegt Marathonman Stefaan Engels.

Het ABSoluut Gent 10 Mijl team mocht Jef Neve interviewen in het kader van zijn optreden tijdens het event op 18 september. Lees hieronder het volledige interview.

Toppianist Jef Neve warmt lopers en supporters op voor de ABSoluut Gent 10 Mijl en trekt zelf de loopschoenen aan

“De 10 mijl wordt mijn grootste concert sinds corona”

De ABSoluut Gent 10 Mijl zal op 18 september 2022 lopers en supporters onderdompelen in een festivalsfeer en begint daarmee al voor de start. Het Ochtendglorenconcert van toppianist Jef Neve, sopraan Hanne Roos en saxofonist Andy Dhondt onder begeleiding van een strijkkwintet, is muzikale ochtendstretching voor de geest. Ondertussen kunnen lopers hun lichaam rustig preparen met een ontbijtbox. Jef Neve is de ideale match voor de ABSoluut Gent 10 Mijl, want lopen, muziek en Gent zijn drie liefdes die kriskras door zijn leven lopen, vaak samen. “Tijdens het lopen krijg ik een ander perspectief op mijn muziek, zoals een schilder die een paar passen afstand neemt van zijn doek.”

Klassieke muziek brengen voor een publiek van misschien 6.000 lopers is nogal ongewoon. Heb je getwijfeld om toe te zeggen voor de ABSoluut Gent 10 Mijl?

(Lacht) “Als ik lopen, Gent en muziek in één zin hoor, ben ik verkocht. Dat zijn drie enorme triggers voor mij, dus ik heb niet lang moeten nadenken. Als we met 6.000 lopers zijn, wordt de 10 mijl bovendien mijn grootste concert sinds corona. Ik vind Gent de meest fantastische stad van België en ik kan vergelijken, want ik heb op nogal wat plekken gewoond. Ik ben als student beginnen lopen en doe het nog steeds een drietal keer per week. Zelfs als ik in het buitenland speel, gaan de loopschoenen mee in mijn koffer. “
“Het Ochtendglorenconcert is in de coronaperiode ontstaan, toen er niets mocht behalve in open lucht voor vijftig mensen. We hebben een repertoire samengesteld dat mindful is, neoklassiek, met eerder rustige en trage nummers, perfect om ’s ochtends de vogels wakker te horen worden en de eerste zonnestralen te voelen in een wei met vijftig stoelen. (Lacht) Heel coronaproof dus. We hebben altijd veel enthousiasme gevoeld en ik denk dat het een super goede match gaat zijn met de 10 mijl. Het is ideale muziek om de dag te starten, die niet per se een zware inspanning vraagt om naar te luisteren. Het is perfect om rustig in vorm te komen en vervolgens 10 mijl te lopen.”

Ga je zelf ook de loopschoenen aantrekken na je optreden?

“Uiteraard. Dat moest mee in de deal. (Lacht) Al zal ik me door de timing van het concert heel snel moeten omkleden en helemaal achteraan starten.”

Je bent niet aan je proefstuk toe. Je liep al twee keer de New York City Marathon.

“Die eerste deelname was een impulsieve beslissing. Ik was op de uitreiking van de Strafste Gentenaar en mijn goede vriend Freek Braeckman (nieuwslezer bij VTM, red.) deed de presentatie. Hij was peter van het project Mediclowns. Er werden die avond streekbieren geserveerd en die hadden al goed gesmaakt toen hij me vroeg of ik geen zin had om de New York City Marathon mee te lopen ten voordele van Mediclowns. Daags nadien werd ik wakker met een dubbele kater: van de streekbieren en van mijn ja-woord. Ik ging geregeld joggen, maar een marathon lopen was van een andere orde. Toch wilde ik niet terugkrabbelen en dat heb ik mij niet beklaagd.”

De ervaring moet bijzonder geweest zijn, je schreef er een nummer over.

“Het was een overweldigende ervaring, waar je niet op voorbereid kunt zijn. Je traint ernaartoe en fysiek ben je er klaar voor, maar de emotionele ontlading als je over de streep komt, is overdonderend. Ik kreeg tranen in mijn ogen, deels van vermoeidheid, maar ook omdat je een markering in je leven zet: je hebt je eerste marathon gelopen. De tweede keer vond ik ook leuk, maar dan ben je meer bezig met de prestatie. Ik was op tour in New York en had enkele dagen na die eerste marathon de kans om aan de piano te schrijven. Dat nummer is spontaan gekomen: ik heb er niet te veel over nagedacht. Op diezelfde plaat staat een nummer waarin de loopritmiek misschien nog meer vervat zit: Beautiful Colors. (Lacht) Een ideaal nummer om op te lopen… en te dansen.”

Met welke muziek loop jij zoal?

Het zal misschien vreemd klinken, maar vooral met mijn eigen muziek als deel van het creatieproces. Tijdens het lopen krijg ik een ander perspectief op mijn muziek, zoals een schilder die een paar passen afstand neemt van zijn doek. Het is ook een van de weinige momenten dat ik nog echt nieuwe muziek kan ontdekken. Ik krijg vaak dingen doorgestuurd van collega’s en jonge artiesten en die beluister ik tijdens het lopen.”

“Lopen is enerzijds fysiek je grenzen opzoeken, maar anderzijds is er een belangrijk geestelijk aspect. Ik doe ook aan kitesurfen, maar dat is veel technischer. Tijdens het lopen ben ik niet met techniek bezig. Ik loop vaak rustig en dan heb ik tijd om mijn gedachten te ordenen. Ik kom meestal thuis met een lijst zaken die ik meteen moet opschrijven: die moet ik nog bellen, dat moet ik nog regelen,... Mijn brein staat niet stil tijdens het lopen.”

Je bent vaak op tournée. Is het dan improviseren om een geschikt parcours te vinden of zoek je dat vooraf op?

“Ik heb intussen in heel wat steden mijn vaste looproutes. In Sydney loop ik al vijftien jaar een vaste route die langs het Opera House passeert vanwaar je een park induikt. In Montréal heb ik een toer die vertrekt aan Place des Arts, daarna loop je een lange straat af en vervolgens de Mont Royal op, waar bovenaan een kruis staat. Ik heb die toer al met veel mensen gedaan en als ik daar loop komen al die herinneringen naar boven. Het leuke van zulke rituelen op tournée is dat ze je een beetje een thuisgevoel geven.”

Wat is de meest bizarre plek waar je gelopen hebt?

“Arica, een stadje in Chili aan de noordgrens. Je hebt daar een ongelooflijk lange weg waar je langs kliffen loopt die uit het water opstijgen en waar op de verkeerslichten grote, rare vogels zitten die giftige uitwerpselen naar beneden laten vallen. Op plekken waar de straat bezaaid ligt met uitwerpselen, passeer je net iets sneller. (Lacht) Goed voor je tempo.”

 Heb je als ervaren loper een tip voor de deelnemers aan de ABSoluut Gent 10 mijl?

“Een klassieke fout is om te snel te starten. Je houdt beter wat over om op het einde te versnellen. Voor mijn tweede New York Marathon had ik niet specifiek getraind, maar het ging goed en ik wilde ondanks een stevige jetlag binnen de vier uur finishen. Op het einde ben ik gecrasht en het is 4u15 geworden.”  

Wat is je favoriete guilty pleasure na het lopen?

“Na een training het zout van je lijf spoelen met een heerlijke douche is zalig. En als je echt een prestatie hebt geleverd: lekker gaan eten met een goede fles wijn. (Lacht) Dat is misschien mijn ultieme tip voor de deelnemers aan de Gent 10 Mijl.”