Parcours

Start- en finish:
Topsporthal Vlaanderen, 
Zuiderlaan 14, 
9000 Gent

WAT EEN FEEST! HET PARCOURS VAN DE ABSOLUUT GENT 10 MIJL KLINKT ALS MUZIEK IN DE OREN

Starten en finishen in festivalsfeer, lopen langs enkele Gentse landmarks en als hoogtepunt de passage over de autovrije Fly-Over met zicht op de middeleeuwse torens van Gent, dat zijn de unieke troeven waarmee het parcours van de ABSoluut Gent 10 Mijl op 18 september2022 uitpakt.Samen lopen door Gent, voor-en achteraf genieten van gratis topoptredens: dat klinkt toch als muziek in de oren?

We starten vóórde Topsporthal aan de Watersportbaan, het sportepicentrum  van Gent. Daar zal toppianist Jef Neve op ons podium de dag wervelend op gang spelen met sopraan Hanne Roos, saxofonist Andy Dhondt en een strijkkwintet. Wees zeker op tijd om van het gratis concert te genieten! Lopers en supporters kunnen ter plekke ontbijten met een van onze ontbijtboxen. Bedrijven verzamelen met hun medewerkers, vrienden en familie in de10 Mijl Remotec Village. 

Van de Watersportbaan lopen we naar een andere waterkant: de boom-en lommerrijke oever van de Leie, de rivier die van Gent een waterstad maakt. Onderweg langs het hele parcours houden acht animatiegroepen er de sfeer in. Ook bij start en finish is er telkens een animatiegroep voorzien.

We steken de Leie over om écht Gent in te duiken. Zijn je kuiten klaar voor wat klimwerk? Het gaat steil omhoog richting Boekentoren, de door architect Henry Vande Velde ontworpen universiteitsbibliotheek die symbool staat voor Gent als universiteitsstad.

Niet alleen Vaticaanstad, maar ook Gent heeft zijn Sint-Pietersplein. Het is door zijn omvang hét evenementenplein van Gent, waar jaarlijks de Halfvastenfoor doorgaat en sterren als Prince, Leonard Cohen en Björk optraden. Werp zeker een blik over je linkerschouder richting Sint-Pieterskerk, een van de hoogtepunten van de barokarchitectuur in de Zuidelijke Nederlanden. Hier is ook de Sint-Pietersabdij gevestigd.

Wist je dat Gent ooit een stadsdierentuin had? Het Muinkpark is een restant van de negentiende-eeuwse zoo. Hier kon je exotische dieren bewonderen en daar herinneren de straatnamen in de buurtaan: Zebrastraat, Olifantstraat, Tijgerstraat, Leeuwstraat,...

Zet je schrap voor dé blikvanger van de ABSoluut Gent 10 Mijl: de B401 of Fly-Over. Het even beroemde als beruchte viaduct verbindt de E17 met het stadscentrum. Eén keer per jaar wordt de Fly-Over op Autovrije Zondag ingenomen door voetgangers. Door de unieke datum van de ABSoluut Gent 10 Mijl kunnen we met duizenden heen-en weer over de Fly-Over lopen. Houd bij het terugkeren het hoofd rechtop, want het uitzicht op de middeleeuwse skyline van Gent met zijn drie torens is uniek.

We komen op adem langs die andere rivier die Gent binnenstroomt: de Schelde. Op de Scheldeoever aan de Muinkkaai loop je langs kastanjebomen en statige herenhuizen. De lange, rood geschilderde fietsstraat lijkt wel een rode loper. Aan het vroege Zuidstation doen we een recent architecturaal pareltje aan: de Krook. De nieuwe stadsbibliotheek is een samenwerking van een Gents en Catalaans architectenbureau. De kaaien werden verlaagd zo dat plezierbootjes er kunnen aanleggen.

We lopen langs de bootjes verhuur richting Coupure, een andere populaire loopplek, opnieuw langs het water. Vroeger was dit een druk bevaren handelsroute tussen Brugge en Gent, nu is het er heerlijk lopen, wandelen en fietsen onder de platanen.

We treden de Bijlokesite binnen, een groene oase aan de stadsranden het kloppende culturele hart van Gent. In wat in de dertiende eeuw een centrum voor ziekenzorg was, hebben liefst zeventien culturele organisaties hun thuis. Je vindt eronder meer het stadsmuseum STAM en het Muziekcentrum Bijloke. Jaarlijks wordt op de site het Gent Jazzfestival georganiseerd.

We verlaten de stadskern en keren via de Leie arm terug naar de Topsporthal, waar de lopers via de overdekte atletiekpiste aankomen op onze festivalweide. Na het ontvangen van je medaille kun je met vrienden, familie en supporters nagenieten van ons drank-en cateringaanbod met foodtrucks terwijl Das Rock een knaloptreden geeft. Wie daarna nog jus over heeft, kan zich opnieuw richting stadscentrum begeven voor het officiële programma van Autovrije Zondag.

Omdat we absoluut écht iedereen een onvergetelijke dag willen bezorgen, hebben we ook de 5 Mijl, die eveneens start en aankomt aan de Topsporthal. Het parcours leidt via de Leie meteen naar de Bijlokesite en langs de Coupure terug naar de Watersportbaan. Jonge lopers kunnen deelnemen aan onze Kids Run, verdeeld volgens afstand volgens leeftijd. De kids run is gratis, maar vooraf inschrijven is een must.