• Home
  • Raad van Marathonman

Raad van Marathonman

Ben je ingeschreven voor de ABSoluut Gent 10 Mijl? Bereid je dan goed voor!

Ben je ingeschreven voor de ABSoluut Gent 10 Mijl? Bereid je dan goed voor! Gelukkig hebben steeds meer lopers aandacht voor een goede voorbereiding, met in het achterhoofd een mooie tijd of het streven om de uitdaging op D-Day comfortabel tot een goed einde te brengen. Dat laatste is minstens even belangrijk. Een goede opbouw verkleint bovendien de kans op blessures.

Toch wordt de impact van sportieve inspanningen nog vaak onderschat, vooral op een lichaam dat niet gewend is om vaak te sporten. Neem nu de 4 mijl, een inspanning van minder dan een uur. Iedereen zou die zonder veel voorbereiding moeten aankunnen als je geen belang hecht aan een snelle tijd. Maar als je lichaam die belasting al jarenlang niet meer gewend is, heeft het tijd nodig om zich aan te passen. Die stap vergeten mensen wel eens, met alle gevolgen van dien.

Als jij mij zou vragen wanneer je het best kunt starten met de voorbereiding op de 10 mijl, zou ik zeggen: als je in staat bent om comfortabel tien kilometer te lopen, trek dan drie maanden uit. Kun je nog geen 10 kilometer lopen of kost je dat moeite, reken dan op zes maanden.

Vooraleer je de trainingen start, controleer je best nog eens jouw loopschoenen. Zijn ze nog niet versleten? Zie je slijtage op de zolen? Bieden ze voldoende steun en demping voor een meer intensief gebruik? Die vragen moet je jezelf stellen. Wees kritisch. Als je twijfelt, ga je best langs bij een speciaalzaak voor loopschoenen. Daar kan men een gedegen screening van jouw looppatroon doen. Op basis van die screening krijg je een paar loopschoenen op maat van jouw specifiek looppatroon. Geloof me, een goed paar loopschoenen is de beste investering die je kunt doen. Investeer liever in schoenen dan in een dure outfit.

Een vuistregel is dat je eerst omvang traint en daarna intensiteit. Je legt dus best eerst de focus op langer en meer kilometers lopen, daarna probeer je de afstanden sneller af te leggen of meer kilometer te doen in dezelfde tijdsduur. Als je een goede basis hebt kun je intensievere tempo- of intervaltrainingen inbouwen, die je best afwisselt met rustige duurtrainingen.

Duurtrainingen zijn bedoeld om je lichaam te trainen om vet te gebruiken als brandstof, intervaltrainingen voor koolhydraten. Een goeie regel bij duurtrainingen, is dat je die loopt aan een tempo waarbij je moeiteloos zou kunnen praten. Je kunt natuurlijk het zekere voor het onzekere nemen en een babbelmaatje meenemen.  

Veel succes! 

Stefaan Engels, 
De Marathonman