• Home
  • Onze eerste ambassadeur

Onze eerste ambassadeur

sABS Bouwteam is geen titelsponsor die aan de zijlijn blijft staan. Het bedrijf geeft zelf het goede voorbeeld door met zijn werknemers samen de trainen voor de Absoluut Gent 10 Mijl. Alex en Lubana vertellen over hoe lopen hen heeft geholpen zich thuis te voelen in hun nieuwe werkomgeving.

"EEN NIEUWE KANS DIE IK WIL GRIJPEN." Lubana

Onze ambassadeur Lubana neemt deel aan de ABSoluut Gent 10 Mijl.

Lubana verhuisde in 2020 vanuit Syrië naar België en is intussen aan de slag als calculator bij ABS Bouwteam. Hoewel ze nog niet lang in ons land is, vergadert en overlegt Lubana in het Nederlands. Haar volgende uitdaging is het lopen van de ABSoluut Gent 10 Mijl. “Het is een nieuwe kans die ik wil grijpen”, zegt ze.

Haar geboorteplek kent geen cultuur van stratenlopen. Er wordt gevoetbald, gebasket, getennist en gezwommen, zelf beoefende ze aerobics. “Ik ben van nature niet zo sportief, maar wíl graag sport doen. Mijn motivaties zijn gezond blijven en gewicht verliezen. Met aerobics verloor ik tien kilo, maar door de verhuis naar België en corona ben ik gestopt.

Toen ik hier arriveerde, waren de fitnesscentra verplicht gesloten. Ik heb geen ervaring met lopen en besef dat alle begin moeilijk is, maar ik heb in één jaar Nederlands geleerd, 10 mijl lopen zal ook wel lukken zeker? (Lacht) Ik vind coaching belangrijk en ben van plan om te trainen met Club365 (vind hier meer informatie). Ik heb geen idee hoe vaak ik zal moeten trainen, ik laat me leiden.”

Lubana bewees in haar korte professionele carrière in België dat ze onhoudbaar is als ze zich een doel stelt.  
“Na het voltooien van mijn studies burgerlijk ingenieur in Damascus ben ik naar Gent gekomen om met mijn man te trouwen, die ook Syriër is en hier al woonde. Het was moeilijk om mijn vrienden en familie achter de laten”, zegt Lubana. “Ik had een droomjob voor ogen, de job die ik nu doe. Ik besefte dat ik eerst zo snel mogelijk Nederlands moest leren. Door corona was dat extra moeilijk. Er was enkel afstandsonderwijs, maar ik was gemotiveerd. Ik keek naar Nederlandstalige series, zoals de VRT-reeks In Vlaamse Velden over de eerste wereldoorlog, en luister altijd naar Radio 1. Thuis plak ik tegen meubels en voorwerpen briefjes met hun Nederlandse namen. Het gaat goed, alleen de dialecten vind ik moeilijk. Het was niet makkelijk om een job te vinden, maar toen ik de kans kreeg, heb ik die met beide handen gegrepen. Uit dankbaarheid doe ik extra mijn best. Ik ben een harde werker en als ik iets wil, stel ik alles in het werk om te slagen. Ik ontdek graag nieuwe dingen, dus ik heb niet getwijfeld toen ik over het idee hoorde om met de collega’s de 10 mijl te lopen.

 

"LOPEN WAS DE IDEALE MANIER OM MIJN NIEUWE COLLEGA'S TE LEREN KENNEN." Alex Verstraeten (56)

Ik ben in oktober 2021 in dienst getreden bij ABS Bouwteam. Tijdens de aanwervingsprocedure merkte ik dat het bedrijf sport hoog in het vaandel voert. Zo is er een fitness met een loopband die ik intussen al enkele keren heb gebruikt. 

De wekelijkse looptrainingen voor de ABSoluut Gent 10 Mijl waren een fantastische manier om de nieuwe collega’s te leren kennen. (Lacht) Dat en onze momenten aan de bedrijfsbar. Eén keer per week trekken we om vijf uur samen de loopschoenen aan, dat is zoveel fijner dan na een lange werkdag thuiskomen en je weer op gang moeten trekken.”

Ik loop al sinds mijn zestiende, maar had nooit verder dan tien kilometer gelopen. Ik was jarenlang vaste lijnrechter in het team van Frank De Bleeckere met wie ik op EK’s, WK’s en in de Champions League heb gevlagd. De looptesten waren best uitdagend, zeker toen we een dagje ouder werden. Ik heb veel moeten laten om op dat niveau te vlaggen en woog 65 kilo voor 1m86. Toen ik op mijn 45ste moest stoppen, wilde ik meer genieten zonder uit mijn voegen te barsten. Bovendien werk ik nu met jonge scheidsrechters.

Ik vind dat een fit lichaam deel uitmaakt van mijn voorbeeldfunctie. Hoewel ik eigenlijk niet graag loop, ben ik daarom altijd drie keer per week blijven lopen. Meestal was dat een vijftal kilometer aan 4 à 5 minuten per kilometer, maar de 10 mijl ligt qua afstand buiten mijn comfortzone. Elke week lopen we met de collega’s een kilometer verder en zo zitten we intussen aan dertien kilometer. Zonder de groep zou ik de neiging hebben om een tempo te lopen dat onmogelijk zo lang vol te houden is. Ik vertelde al dat lopen eigenlijk niet mijn favoriete sport is -dat is badminton- maar ik vind het wel fantastisch om samen voor een doel te gaan. Ik kijk er ongelooflijk naar uit om op 18 september iets te maken van onze deelname aan de ABSoluut Gent 10 Mijl.”