• Home
 • 10 feiten over de 10 mijl

10 feiten over de 10 mijl

 1. De 10 Engelse mijl, 10 Miler of 10 Miles genoemd, is een veel gelopen afstand van 16,09344 kilometer bij wegwedstrijden in de atletiek. De mijl komt van het Latijnse “mille passus” of “duizend stappen”. 
 2. Het wereldrecord op de 10 Mijl is sinds 4 september 2005 in handen van Haile Gebrselassie. Hij klopte in het Nederlandse Tilburg af op 44’23”, een gemiddelde van bijna 22 kilometer per uur! Bij de vrouwen liep Caroline Chepkoech Kipkirui vier jaar geleden het wereldrecord van 49’29”. Op de ABSoluut Gent 10 Mijl gaan we niet voor olympische tijden, maar voor de olympische gedachte: deelnemen is zoveel belangrijker dan winnen.
 3. Het grootste loopevenement van de Benelux is een 10 mijlwedstrijd. In de Dam tot Dam-loop van Zaandam naar Amsterdam staan zo’n 50.000 lopers aan de start van de 10 Mijl en 250.000 toeschouwers langs het parcours. Het weekendvullend programma trekt liefst 85.000 sportievelingen.   
 4. De doelstelling is om 10 Mijl gewoon uit te lopen. Ook als je nog nooit liep, en zelfs als je conditie nu nog niet goed is, kan je deze uitdaging succesvol beëindigen. Professionele marathonlopers gebruiken de 10 Mijl vaak als voorbereidingswedstrijd op hun marathon precies omdat die afstand goed verteerbaar is. Zo is de “Cherry Blossom Ten Mile Run” in Washington een traditionele voorbereiding op de wereldberoemde Boston Marathon. Laat je dus zeker niet ontmoedigen!
 5. De ABSoluut Gent 10 Mijl zal doorgaan op de Autoloze Zondag 18 september 2022 en laat je op en af, heen en weer, de beroemde en beruchte Fly-Over lopen.
 6. De Fly-Over, ook gekend als ‘de B401’, werd feestelijk geopend in 1972, precies 50 jaar voor jij en de ABSoluut Gent 10 Mijl er voet zullen neerzetten. In de jaren zeventig zag men nog geen graten in een autostrade die pardoes in het stadscentrum aankwam en vertrok, integendeel: het werd gezien als een symbool van vooruitgang en modernisme.   
 7. De ABSoluut Gent 10 Mijl brengt jullie naar een stad met een indrukwekkende geschiedenis, een prachtige historische kern en een groene stadsrand. De skyline van Gent wordt niet gedomineerd door wolkenkrabbers, maar door drie middeleeuwse torens: de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal. Als je over de Fly-over loopt, heb je een prachtig zicht op deze drie torens.
 8. De oudste nog bestaande 10 mijl race ter wereld wordt in Canada gehouden: de Ten Mile Road Race in Thunder Bay. De eerste editie werd in 1910 georganiseerd. Langs het parcours stond het volgepakt met supporters.  
 9. Als je 16,1 kilometer in een rechte lijn zou lopen vanaf de Sint-Michielsbrug in Gent dan kom je uit in Sleidinge of in Aalter als je in de andere richting zou lopen.
 10. Bereid jezelf en je fans erop voor om na het lopen van de 10 mijl nog wat te blijven hangen in ons loopdorp naast de Topsporthal.